Grecja nie jest jedynie krajem słynącym z niezliczonych zabytków, mitycznych opowieści, sztuki czy filozofii. Grecja to także kraj niezwykłej i przepysznej kuchni. Kraj uznawana za kolebkę zachodniej cywilizacji słynie z bogactwa zapachów i wyśmienitych tradycyjnych potraw.
Kuchnia grecka bazuje na warzywach, głównie są to: bakłażany, cukinie, papryka, karczoch i pomidory. Warzywa najczęściej zostają grillowane lub zapiekane z różnymi dodatkami takimi jak sery bądź z różnego rodzaju kaszami. Warzywa przybierają w dużej mierze postać, królujących w Grecji sałatek. Najsłynniejsza i każdemu na świecie znana jest sałatka grecka, skomponowana z sera fety, oliwek, pomidorów, cebuli i oliwy z oliwek, która dodawana jest praktycznie do wszystkich przygotowywanych potraw.
Ze względu na łatwy dostęp do morza, kuchnia grecka obradza w ryby i owoce morza, głównie krewetki, kalmary czy ośmiornice. Dania mięsne opierają się na baraninie, jagnięcinie, wieprzowinie i wołowinie. Najczęściej serwuje je się w formie duszonej z winem, a nie jednokrotnie mięsa przygotowywane są w formie mielonej z ziołami lub pieczone na ruszcie.
Grecja jest podzielona na rejony jednym z nich jest rejon Wysp Jońskich, gdzie znajduje się Wyspa Zakhyntos słynie ona z Bianco – ryby w sosie cytrynowym, przyrządzonej z czosnkiem Do tradycyjnych potraw należy też: Kleftiko i Moussaka. Wyspa słynie również z dobrych win. Innymi charakterystycznym produktem są miody i pyszne sezonowe owoce, soczyste melony i cytrusy. Osobą przepadającym za słodkościami bez wątpienia zasmakuje Baklava – ciasto filo z nadziewane masą z miodu, cynamonu i orzechów.
Z kolei Kreta słynie z dość intensywnie przyprawionych potraw. Mieszkańcy zajadają się sporą ilością wieprzowiny, przykładem mięsnej potrawy jest pikantne Chorino Kritiko – są to grube pieczone kotlety wieprzowe. Na Krecie warto skosztować charakterystycznego sera Graviera i wyśmienitych karczochów.
Kulinaria na Korfu inspirowane są kuchnią włoską. Odwiedzając wyspę można spróbować znakomicie przyrządzonych, zapiekanych z mięsem makaronów.
Wyspa Mykonos słynie z suszonej wieprzowiny o nazwie louses oraz zapiekanki z cebuli i sera, zwanej Kremythopita.
W każdym rejonie Grecji zgodnie tradycją spotykamy się z różnorodnością przystawek, zawsze dobrze doprawione i zazwyczaj są one pikantne po to aby rozbudzić apetyt.
Cały ogół stanowi ciekawą mieszankę i każdy podróżnik, spragniony nowych smaków z pewnością znajdzie coś, co przypadnie mu do gustu.
Sos tzatziki– gęsta pasta, skomponowany na bazie tartego ogórka i jogurtu
Mussaka– zapiekany rarytas na bazie bakłażanów, pomidorów, mielonego mięsa i dodatkowo górna część potrawy pokrywa sos beszamelowy, posypany serem żółtym
Dolmades – mięso połączone z pikantnym ryżem zawinięte w młode liście winorośli
Lukaniak – domowe kiełbaski z oliwkami
Souvlaki – szaszłyki z marynowanego mięsa jagnięcego, podawane są z grillowanymi warzywami
Tiropitaki – rogaliki z dodatkiem sera fety
Saganaki – smażony owczy ser
Kolokithakia tyganita – smażone kabaczki
Pasticio– makaronowa zapiekanka z nutą cynamonu
Halloumi– cypryjski ser wytwarzany z mleka owczego, z dodatkiem mleka koziego i krowiego
Kefalotyri – żółty, twardy ser o słonym posmaku, powstaje on z mleka koziego i owczego
Lokalne alkohole:
Ouzo – grecka wódka o zawartości alkoholu około 40-48%, posiada ona charakterystyczny anyżowy smak
Retsina – wino wyrabiane z dodatkiem żywicy sosny alepskiej
Naprawdę jest, w czym wybierać, tyle smaków, kolorów i zapachów. Patrząc na tę mnogość przysmaków kuchni greckiej, nie bez przyczyny ten raj dla podniebienia uznaje się za jedną z najlepszych i najzdrowszych na świecie. W tej bałkańskiej krainie zapewne nie da się zaznać samotności, tutaj nawet przy posiłku można doświadczyć: wspaniałej greckiej gościnności, swobody i towarzyskości.